Assaalamualaikum
Hari ni hari first aida puasa 6. Hari ni aida yang masak sebab aida teringin nak makan ayam percik. So dalam pukul3 aida dah start nak perap ayam. Aida tak pernah try buat ayam percik sebenarnya. Time kat unimas lagi aida dah salin resepi ayam percik tapi ye la kan, kat mana pulak nak buat. Kolej bukan boleh masak pun. Hahaha.. Ayam percik ni gabungan resepi ibu and resepi yang aida salin. So bila gabung jadi resepi aida la kan.. Hahaha..
Bahan-bahan Ayam Percik Versi Aida
Ayam
Bahan Perap
• Bawang merah
• Bawang putih
• Halia
• Sos tiram
• Jintan manis
• Lada
• Gula
Bahan Kuah
• Bawang merah
• Bawang putih
• Halia
• Serai
• Lada (cili kering)
• Garam
• Gula
• Asam keping
• Santan
Cara-Cara
1. Kisar bahan-bahan perap dan perap ayam
2. Kisar bahan kuah dan masak
3. Panggang ayam separuh masak dan masukkan ke dalam kuah
4. Panggang ayam semula
5. Hidang
*Quantity bahan sume aida agak-agak je.. haha
![]() |
Ayam yang sudah diperap |
![]() |
Panggang ayam |
Aida guna periuk ajaib sebab nak senang. hehe
![]() |
Kuah |
![]() |
Ayam + kuah |
Aida tak masukkan dalam kuah. Aida terus curah kuah dekat ayam. Sepatutnya kena masukkan ayam dalam kuah then panggang balik. Aida malas nak keluarkan ayam tu.
![]() |
Siap dihidang |
Wassalam
No comments:
Post a Comment