Wednesday, 22 July 2015

Ayam Percik Versi Aida

Assaalamualaikum

Hari ni hari first aida puasa 6. Hari ni aida yang masak sebab aida teringin nak makan ayam percik. So dalam pukul3 aida dah start nak perap ayam. Aida tak pernah try buat ayam percik sebenarnya. Time kat unimas lagi aida dah salin resepi ayam percik tapi ye la kan, kat mana pulak nak buat. Kolej bukan boleh masak pun. Hahaha.. Ayam percik ni gabungan resepi ibu and resepi yang aida salin. So bila gabung jadi resepi aida la kan.. Hahaha.. 

Bahan-bahan Ayam Percik Versi Aida

Ayam

Bahan Perap 
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Sos tiram
Jintan manis
Lada 
Gula

Bahan Kuah
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Lada (cili kering)
Garam
Gula
Asam keping
Santan

Cara-Cara
1. Kisar bahan-bahan perap dan perap ayam 
2. Kisar bahan kuah dan masak
3. Panggang ayam separuh masak dan masukkan ke dalam kuah
4. Panggang ayam semula
5. Hidang

*Quantity bahan sume aida agak-agak je.. haha

Ayam yang sudah diperap

Panggang ayam
Aida guna periuk ajaib sebab nak senang. hehe


Kuah

Ayam + kuah
 Aida tak masukkan dalam kuah. Aida terus curah kuah dekat ayam. Sepatutnya kena masukkan ayam dalam kuah then panggang balik. Aida malas nak keluarkan ayam tu. 


Siap dihidang
Wassalam

No comments:

Post a Comment